Czcionka: A A+ A++
Kontrast: wersja domyslna wersja kontrastowa
  • Wieruszowski Powiat z Mapą i Kompasem

  • Gmina Bolesławiec Gmina Czastary Gmina Galewice Gmina Lututów Gmnina Lubnice Gmina Sokolniki  Gmina Wieruszów

  • pomoc prawna

  •  bip1

  • Rada Powiatu Wieruszowskiego

  • epuap

WZMACNIANIE REGIONALNEJ TOŻSAMOŚCI POPRZEZ PROMOWANIE PRODUKTÓW LOKALNYCH

  • fotogaleria

W dniu 19 marca 2013 r. w sali konferencyjnej ŁODR w Kościerzynie odbyło się seminarium nt. Wzmacnianie regionalnej tożsamości poprzez promowanie produktów lokalnych” zorganizowane przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach oddz. w Kościerzynie oraz Urząd Gminy we Wróblewie.

Seminarium rozpoczęło się wykładem „Żywność lokalna jedną z szans rozwoju wsi” prezentowanym przez Marka Gąsiorowskiego – znawcy i autora wielu publikacji z zakresu problematyki rozwoju obszarów wiejskich, ekspertem Komisji ds. Żywności Związku Województw RP.  Scharakteryzował jakość żywności lokalnej na rynku, rozwój produktów lokalnych w oparciu   o Sieć Dziedzictwa Kulinarnego oraz tradycje wielkanocne a produkty lokalne.

Tematyką prezentacji zespołowych była: „Wielkanoc w Regionie” obrazująca lokalne święta wielkanocne, tradycyjną oraz nowoczesną sztukę ludową, żywność lokalną na świątecznym stole. Swoje wystawy reprezentowały koła gospodyń wiejskich, twórcy ludowi, lokalne grupy działania, stowarzyszenia wiejskie itp. W wystawie produktów wielkanocnych uczestniczyły również przedstawicielki powiatu wieruszowskiego ze stowarzyszenia gospodyń „Wójcin nad Prosną”,  które zaprezentowały swoje lokalne przysmaki. 

  • fotogaleria
  • fotogaleria
  • fotogaleria
Script logo StudioStrona.pl