WZMACNIANIE REGIONALNEJ TOŻSAMOŚCI POPRZEZ PROMOWANIE PRODUKTÓW LOKALNYCH
W dniu 19 marca 2013 r. w sali konferencyjnej ŁODR w Kościerzynie odbyło się seminarium nt. „Wzmacnianie regionalnej tożsamości poprzez promowanie produktów lokalnych” zorganizowane przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach oddz. w Kościerzynie oraz Urząd Gminy we Wróblewie.
Seminarium rozpoczęło się wykładem „Żywność lokalna jedną z szans rozwoju wsi” prezentowanym przez Marka Gąsiorowskiego – znawcy i autora wielu publikacji z zakresu problematyki rozwoju obszarów wiejskich, ekspertem Komisji ds. Żywności Związku Województw RP. Scharakteryzował jakość żywności lokalnej na rynku, rozwój produktów lokalnych w oparciu o Sieć Dziedzictwa Kulinarnego oraz tradycje wielkanocne a produkty lokalne.
Tematyką prezentacji zespołowych była: „Wielkanoc w Regionie” obrazująca lokalne święta wielkanocne, tradycyjną oraz nowoczesną sztukę ludową, żywność lokalną na świątecznym stole. Swoje wystawy reprezentowały koła gospodyń wiejskich, twórcy ludowi, lokalne grupy działania, stowarzyszenia wiejskie itp. W wystawie produktów wielkanocnych uczestniczyły również przedstawicielki powiatu wieruszowskiego ze stowarzyszenia gospodyń „Wójcin nad Prosną”, które zaprezentowały swoje lokalne przysmaki.