Powiat Wieruszowski na Targach REGIONALIA
W dniach 22-24 kwietnia br. Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną” oraz przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Wieruszowie brali udział w V edycji Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych. Targi „REGIONALIA” odbywały się w Warszawie, w Centrum MT Polska.
Podczas imprezy lokalni producenci zaprezentowali szeroki wybór ekologicznej i organicznej żywności oraz produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wydarzenie bardzo dobrze wpisało się w popularny trend slow food (ogólnoświatowy ruch promujący tradycyjną, regionalną i zdrową kuchnię), który promuje dbałość o zdrowie i środowisko.
Wśród prezentowanych produktów znalazły się między innymi: mięso, wędliny, garmażerka, ryby, wyroby mleczarskie, pszczelarskie oraz cukiernicze, przetwory, nalewki, piwa, przyprawy, zioła, oleje i inne. Na stoiskach nie zabrakło również kosmetyków naturalnych, wyrobów rzemieślniczych, rękodzieła, biżuterii, czy mody inspirowanej folklorem.
Na wspólnym stoisku swoje produkty tradycyjne i regionalne – plendze kartoflane oraz ciastka ze skwarek prezentowało Stowarzyszenie Gospodyń ,,Wójcin nad Prosną’’ oraz Starostwo Powiatowe w Wieruszowie, oferując szeroki zakres materiałów promocyjnych powiatu.